Gratis verzending vanaf € 50,-

Gratis verzending vanaf € 50,-

Wanneer beginnen met buxusrups bestrijden voorjaar 2022?

Wanneer buxusrups behandelen voorjaar
  • Datum: 09 maart 2022
  • Leestijd: 4 minuten

De Buxusmot komt voor in Oost-Azië en is in 2006 Europa binnengekomen via de handel. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

Buxusrups herkennen voorjaar

De jonge buxusrupsen zullen in het voorjaar van 2022 langzaam weer tevoorschijn komen. Ze ontwaken uit een lange winterslaap. De buxusrups die u in het voorjaar aantreft zit al sinds september/oktober 2021 in uw buxus. Als de temperatuur een lange tijd minimaal 15 graden blijft zal de rups weer ontwaken en van de buxus gaan eten.

In het begin zal de vraatschade aan het buxusblad slecht zichtbaar zijn, maar na 2 weken zijn de rupsen groter geworden en veroorzaken meer schade. Op dat moment gaat de schade in de buxus opvallen. We zien dan veel vraatschade aan het blad die vaak grijs of bruin verkleurt zijn. Ook vinden we in en onder de buxus groene korreltjes. Dat is de ontlasting van de buxusrups, ook wel frass genoemd. Aan de buxustwijgen zitten vaak spinsels, wat afkomstig is van de buxusrups.

Wat kan ik doen tegen de buxusrups

Bij het ontdekken van de buxusrups in uw tuin zult u snel moeten ingrijpen. De buxusrups zal in een korte tijd de buxus kaal eten als u niks doet. Behandel daarom de buxus snel met de natuurlijke bacteriën van BUXUS PROTECT (voorheen Xentari). Gebruik een plantenspuit of rugspuit om de bacteriën over de buxus te spuiten. De rupsen eten van het blad die met BUXUS PROTECT is behandeld. Via de afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de bacteriën afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan de darmwand en doorboren deze ook. De buxusrups zal snel hierna overlijden. De bacteriën van BUXUS PROTECT blijven 14 dagen lang op de buxus zitten. Hierdoor bent u verzekert van een goede bestrijding tegen de buxusrups. BUXUS PROTECT is niet schadelijk voor mens, dier, vogels en andere insecten.

“Aangevreten bladeren, spinsels en groene korreltjes geven aan dat u last heeft van de buxusrups”

Mijn buxus is kaal wat nu?

Als de buxusrups toch de kans heeft gekregen om de buxus helemaal kaal te eten hoeft u die niet gelijk eruit te halen. Buxus is namelijk een plant die 2 levens heeft. In haar wortels heeft ze namelijk genoeg energie opgeslagen om nieuw blad aan te maken. Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken tot de buxus weer helemaal bedekt is met nieuw blad.

 

“Geef de buxus niet direct op, wanneer de twijgen nog groen zijn zal er nieuw blad komen”

Door de buxus voeding te geven kunt u het herstellen bevorderen. Buxus houdt immers van een voedingsrijke bodem. Strooi daarom bij de voeten van de buxus organische of professionele buxus voeding.

Ander nieuws

Contact met mij opnemen

9 + 1 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen