Gratis verzending vanaf € 50,-

Gratis verzending vanaf € 50,-

Droogte

Het goed verzorgen van de buxus is van groot belang.

Verzorging

de basis van een gezonde buxus

Extreme droogte doet veel planten lijden. De ene plant sterft meteen af, een andere krult zijn blaadjes op of laat ze slap omlaag hangen. Bij buxus zie je de blaadjes bronskleurig worden, daarna verdrogen ze en vallen ze af. Binnen in de struik zie je vaak nog groene blaadjes.

Water geven doe je best s’ avonds. Met een gieter kan je het water zo dicht mogelijk tegen de stam aan uitgieten, dan gaat het rechtstreeks naar de plantenwortels. Beregenen over de planten heen doe je niet overdag.

Buxus verdroogt wat nu?

 

Als je water geeft, moet het voldoende zijn zodat het zo diep mogelijk doordringt tot de plantenwortels. Dat bereik je door in porties na mekaar te gieten, een emmer (= 10 liter) per m² is een goede hoeveelheid per gietbeurt. De eerste keer geef je twee emmers met een half uur tussenpauze. Daarna volstaat om de 2 dagen een volle emmer. Dit doe je een week lang. Daarna geef je de buxus 1x per week water.

Buxus in pot

Buxus in potten hebben veel last van droogte. Het beste is om het water bovenop de wortels te gieten, dan is het water eerder bij de wortels. Als het echt een droge zomer is dan hebben de planten bijna elke dag wel water nodig.

Zorg ervoor dat er voldoende watergaten onderin de potten zitten zodat de wortels niet te lang onderwater staan bij een teveel aan water. Hydrokorrels onderin de potten zorgt ervoor dat tijdens natte perioden de korrels het vocht opnemen om het vervolgens in drogere perioden weer af te geven aan de grond.

Het water kan het best aan de wortel gegeven worden het liefst NIET over de bladeren, omdat natte bladeren meer kans op buxusschimmel geeft.

Bied de planten die het langst in de schroeiende zon staan een verkoelende schaduw.  Dat kan je doen met een parasol of door de planten af te dekken met een schaduwnet. Het direct afschermen van de zon vermindert de impact van de hoge temperaturen.

Buxus in volle grond

Als de planten al meer dan een jaar op dezelfde plaats staan dan hebben ze niet zo snel water nodig. Zeker als het nog maar net warm begint te worden is het niet nodig om water te geven. Het is beter om bij erg droog weer 1 x per week veel water te geven dan elke dag een beetje.

De wortels moeten dan meer moeite doen om water te vinden en zullen zich dan ook beter ontwikkelen wat de plant ook weer sterker maakt.

Bij nieuwe aanplant vooral bij wortelgoed in het voorjaar is het wel beter opletten met water geven en word er tijdens een droge periode meer water gegeven.

Het water kan het best aan de wortel gegeven worden het liefst NIET over de bladeren, omdat natte bladeren meer kans op buxusschimmel geeft.

Om snel en gemakkelijk een buxushaag water te geven kunt u ook een druppelslang gebruiken. Zo is een druppelslang totaal geruisloos en valt het water precies daar waar het moet zijn. Vlak bij de wortels. Ook zal uw water minder snel verdampen omdat het water niet direct in de zon ligt maar in de schaduw van de plant. Het water kan het best aan de wortel gegeven worden het liefst NIET over de bladeren, omdat natte bladeren meer kans op buxusschimmel geeft.

Laatste interessante items

Paleis het Loo

Paleis het Loo

De Hoveniers van Paleis het Loo en de Buxus Dokter hebben de handen in een gestoken om de buxusrups te lijf te gaan 9 augustus 2018 heeft de Buxus Dokter zijn vallen mogen plaatsen in de tuin van Paleis Het Loo.

Lees meer

Buxus Protect

Rupsen bestrijden

Contact met mij opnemen

12 + 5 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen