Gratis verzending vanaf € 50,-

Gratis verzending vanaf € 50,-

Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat het weer proberen met de buxus: test met 3 varianten in Koningstuin

Paleis Het Loo is begonnen met het planten van drie verschillende buxusvarianten in de 17e-eeuwse paleistuinen. Ze vervangen daarmee de ilex-plantjes, dat als alternatief van de buxus de tuin sierde. Het gaat bij de nieuwe buxusplantjes om een test. Er is voor de drie varianten (Heritage, Renaissance en Babylon Beauty) gekozen, omdat ze resistent tegen buxusschimmel zouden zijn en een hogere weerstand hebben tegen buxusmot.

 

De eerste buxusplantjes komen in de Koningstuin, omdat dit gedeelte van de paleistuinen qua formaat en patroon volgens woordvoerder Laura Brown een goede plek is om nieuwe buxussoorten te testen. Ook de natuurlijke groeivorm speelt volgens haar een rol in het gebruik van de drie varianten.

 

 

De nieuwe buxus wordt als proef een jaar lang gecontroleerd op groei en gevoeligheid, voordat de buxusplantjes ook in andere delen van de tuin worden neergezet. Inmiddels zijn er 15.000 buxusplantjes geplant. Het gaat gaat uiteindelijk om in totaal 27 kilometer lange haagjes van meer dan 300.000 plantjes door de paleistuinen. Met het terugbrengen van de buxus komen de tuinen nog meer in de originele 17-eeuwse paleistuin.

Historisch

Mocht de test aanslaan, dan neemt Het Loo definitief afscheid van het alternatief van de buxus, de Ilex crenata Dark Green, zegt woordvoerder Laura Brown. Het Loo ging tot de ilex over omdat de buxusplantjes last hadden van de schimmelziekte. Brown: ,,De buxus past historisch gezien toch het best bij Het Loo, bovendien is die minder sprieterig en hoef je de buxus minder vaak te snoeien. We hebben goede hoop dat door het gebruik van de drie varianten de buxus gezond kunnen houden. Nu nog staat de ilex in de benedentuin. Mocht de test met de buxus goed uitpakken, worden de ilex-plantjes ook daar door de buxus vervangen.’’

 

Ander nieuws

Vorstschade, sneeuw en strooizout

Vorstschade, sneeuw en strooizout

Door een zeer warme herfst en winter zijn de temperaturen vaak ruim boven de 10 graden geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Buxus…

(Leestijd: 4 minuten)

Lees meer

Contact met mij opnemen

10 + 10 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen