Gratis verzending vanaf € 50,-

Gratis verzending vanaf € 50,-

Buxusschimmel

De ziekte kan zich snel verspreiden over de hele haag

Schimmels

Buxusschimmel bestrijding

Buxusschimmel

De laatste zomers zijn er in diverse tuinen buxussen bruin gaan kleuren en zijn er kale plekken ontstaan. Mocht u dat ook waarnemen in uw buxus, dan is de kans groot dat er een schimmel actief is. De schimmels Calonectria en Volutella buxi zorgen voor bruine bladeren, taksterfte en soms zelfs tot het afsterven van de hele struik.

Dit schadebeeld is gelukkig te voorkomen met de juiste behandeling. Dit is belangrijk want de ziekte kan zich snel verspreiden en zo de hele haag beschadigen.

Calonectria

zwarte vlekken op het blad, gevolgd door het uitvallen van de aangetaste bladeren. Op de takken verschijnen langwerpige zwarte strepen.

Volutella buxi

Treed op als de buxus verzwakt is. Bladeren verkleuren naar geel/bruin en zullen verdorren. Deze verdorde bladeren blijven aan de struik hangen. Aan de onderkant van elk blad zie je lichtroze schimmelsporen

Schadebeeld

Het schadebeeld begint meestal met enkele plekken waar bladeren bruin kleuren en het blad kan afvallen. Die plekken groeien het jaar daarop tot grote aangetaste plekken. De grootste schade gebeurt in de zomer en herfst, vooral bij vochtige periodes met hogere temperaturen. Aangetaste planten kunnen volledig herstellen bij een juiste behandeling.

 

Verspreiding buxusschimmel

De schimmel ontwikkelt zich optimaal bij gematigde temperaturen tussen 20 en 25 graden. Afgevallen besmet blad speelt een belangrijke rol bij de infectie van nieuw blad. Onder vochtige omstandigheden kan de schimmel zich makkelijk verspreiden, zeker na intensieve regenbuien. De schimmel overwintert in afgevallen blad en aangetaste twijgen.

 

Regenbui en beregeningsysteem +

Schimmel sporen verspreiden zich vaak dankzij een regenbui of een beregening systeem. Tijdens droogte kan het beste water toegediend worden bij de wortels van de buxus en niet bovenop. Bij een automatische beregening systeem kan het beste 1 keer per week flink wat water geven dan elke dag een beetje. Op deze manier kan de buxus beter opdrogen en maakt de schimmel minder kans, die heeft immers bladnatheid nodig om te infecteren. Een betere manier om water te geven is via een druppelslang, dan valt het water precies daar waar het moet zijn. Bij aanhoudende bladnatheid is het nodig de buxus te beschermen tegen de buxusschimmel. Door de buxus op tijd te behandelen met Buxus Vocal worden nieuwe schimmeluitbraken 4 weken lang tegengehouden. Zo bent u verzekert van een groene buxus.

Snoeien +

Tijdens het snoeien van de buxus kunnen aanwezige schimmelsporen makkelijk verspreid worden. Daarom is het verstandig om na het snoeien de buxus te beschermen met een anti buxusschimmelmiddel Buxus Vocal. Na bespuiting is de buxus 4 weken beschermd en kunt u heel wat leed voorkomen. Snoei de buxus nooit wanneer deze nat is.

Schade herstellen

Gelukkig hoeven de aangetaste buxus niet meteen uit de tuin verwijderd te worden, met extra aandacht en verzorging blijft de plant gezond en worden ze minder vatbaar voor schimmels. Voedt daarom de plant regelmatig maar voorkom overbemesting. Vaak gooit men in het voorjaar veel te veel voeding en vergeet men in de zomer nog eens bij te voeden. Een juiste dosis Buxus voeding op zijn tijd zal de plant goed doen. Mocht er één plant toch te erg beschadigd zijn, dan kunt u die altijd vervangen en een nieuwe buxus voor in de plaats zetten. U kunt gemakkelijk bij ons buxus kopen van verschillende grote.;

Vrijblijvend advies:

+31 (0) 6 512 530 67

Voorkomen en bestrijden buxusschimmel

Het is van belang om de ziekte te stoppen want bij elke nieuwe uitbraak worden er vele schimmelsporen gevormd waardoor de cyclus opnieuw start. Dankzij het gratis meldingssysteem Buxus Alert kunnen we de actieve periodes van de schimmel anticiperen en preventief optreden met Buxus Vocal. Hierdoor is uw buxus 4 weken lang beschermt, zodat de Buxusschimmel geen vat op uw plant krijgt.

Gebruik Buxus Vocal

Verdun Buxus Vocal met water en spuit het mengsel gelijkmatig op de buxus met behulp van een handspuit of rugsproeier. Zorg dat de bladeren goed nat zijn. Behandel op een droge buxus waarbij er geen regen verwacht word, de eerste 3 uur na behandeling. Gebruik vanaf april tot oktober tijdens vochtige periodes.

Buxus Vocal

Schimmelbestrijding

Tegen buxusschimmel

Tips

Geef de buxus ruimte

Houd planten die over de buxus groeien kort, zodat na een regenbui de zon en wind erbij kunnen om de plant te laten drogen.

Beregen de wortel

Beregen niet over de buxus heen maar aan de wortel. Bij automatische beregeningsystemen kunt u het beste bij droogte 1 keer per week water geven. Meerdere keren per week water geven vergroot de kans op schimmel.

Rustig voeden

Planten die langzaam groeien, lijken minder gevoelig voor infectie. Gebruik daarom de samengestelde bemesting van de BUXUS DOKTER. Zo krijgt de buxus precies wat hij nodig heeft en voorkomt u overbemesting

Gooi snoeiafval weg

Het composteren van gesnoeid bladafval is niet verstandig omdat schimmels namelijk een lange tijd overleven op organisch materiaal.

Laatste interessante items

Paleis het Loo

Paleis het Loo

De Hoveniers van Paleis het Loo en de Buxus Dokter hebben de handen in een gestoken om de buxusrups te lijf te gaan 9 augustus 2018 heeft de Buxus Dokter zijn vallen mogen plaatsen in de tuin van Paleis Het Loo.

Lees meer

Buxus Protect

Rupsen bestrijden

Contact met mij opnemen

2 + 2 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen