Gratis verzending vanaf € 50,-

Gratis verzending vanaf € 50,-

Rups bestrijding

Door de buxusrups effectief te bestrijden, kun je de buxushaag redden en in een groene staat houden. U hoeft uw aangetaste Buxus niet te verwijderen, hoe dor en kaal uw Buxus er ook bij staat, de planten zullen volledig herstellen. De buxusmot kent 2 generaties per jaar en overwinteren tussen de blaadjes van de buxusplant. Een goed plan van aanpak is daarom van belang voor uw tuin.

Milieuvriendelijk

biologische rups bestrijding

april

In de herfstmaanden, in oktober en november, hebben jonge rupsen zich ingesponnen tussen blaadjes in een soort van overwinteringsomhulsel. Zo doorstaan ze de koude maanden omdat ze niet gevoelig zijn voor vorst en ijs. De overwinterde rupsen komen eind maart uit het spinsel en zijn meteen actief. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dat vroeger of later zijn.

Wat doet u?
Mocht u overwinterende rupsen hebben dan kunt die begin april behandelen met Buxus Protect. Zo weert u snel de oude plaag doormiddel van bacteriesporen.

mei

Vanaf begin mei beginnen de grootste rupsen aan hun verpopping en transformatie tot een mot. Hierbij hangen de rupsen aan de staart, met de kop naar beneden, in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Deze fase duurt ongeveer twee weken.​

Wat doet u?
Installeert de Buxusmotval pas half mei op 1,5 meter hoogte. U gebruikt deze val voor het monitoren van de motten zodat u straks precies kan bepalen wanneer de nieuwe rupsen behandelt moeten worden. Spuiten tegen de buxusrups heeft nu geen zin.

juni en juli

De 1e generatie motten vliegt uit vanaf begin tot eind juni. De buxusmot leeft gemiddeld 10 dagen. In deze periode kan het motje tot 500 eitjes leggen. Begin juli zijn de nieuwe rupsen actief.

Wat doet u?
Controleer de Buxusmotval op gevangen motten. Wanneer de val geen tot haast geen motten meer vangt is de motten vlucht voorbij. Behandel de buxus in begin juli met Buxus Protect. Zo voorkomt u schade aan de buxus.

augustus en september

De 2e generatie motten vliegt van half/eind augustus tot begin september. Het aantal rondvliegende motten neemt geleidelijk aan af. De nieuwe generatie rupsen verschijnt in september. In oktober spinnen deze jonge rupsen een wit omhulsel tussen enkele buxusbladeren. Hierin brengen ze in een soort rusttoestand(diapauze) de winter door.

Wat doet u?
Half augustus vervangt u de oude feromoon met een nieuwe feromoon. Hierdoor kunt u de 2e vlucht motten weer vangen. De schade door de 2e generatie rupsen kan de buxusplanten helemaal kaal zetten. Controleer daarom de Buxusmotval op tijd. Behandel de buxus in begin september met Buxus Protect. Zo voorkomt u schade aan de buxus.

Buxus Protect

Een enkele tijd nadat de buxusmot gevlogen heeft, zal de buxusrups actief worden. Hij is dan nog zeer klein en makkelijk te behandelen met de biologische bacteriesporen van Buxus Protect. Door de buxus goed te spuiten met Buxus Protect zal de jonge rups uitgeschakeld worden en blijft de buxus haar blad behouden.

Buxus Protect

Rupsenbestrijding - Voorheen Xentari

goed voor 500m2 buxus

Buxusmotval

Door het gebruik van de Buxusmotval word de mot gevangen wanneer er een vlucht gaande is. De feromoondispenser bevat het vrouwelijk lokferomoon van de buxusmot waardoor de mannelijke mot word aangetrokken en gevangen word in de herbruikbare val.

Buxusmotval

met 2 lokferomonen

met twee lokfermonen

We behandelen pas als de vlucht voorbij is en de rupsen uit de eitjes zijn gekomen.
Weten wanneer dat is? Volg dan de BUXUS ALERT

Buxus herstelt zich snel

Een buxus die aangevreten is, kan zich mits goede verzorging helemaal herstellen. Zelfs na zware aantasting. Het is dus niet nodig kaalgevreten planten er uit te trekken. In de zomer verschijnen na 6 tot 8 weken alweer nieuwe scheuten. Door de buxus goed te voeden zal die sneller herstellen en sterker zijn tegen plagen.

Organische buxus voeding

100 dagen voeding

Buxus is een dankbare plant voor de tuin

Veel buxusplanten-hagen staan al jaren in de tuin en hebben daardoor waarde gekregen. Bij het vervangen van de buxushaag komen ook nog eens hoge kosten mee. Bovendien blijken de andere aangeprezen ‘buxusvervangers’ geen wonderplanten te zijn. Zij vragen ook de nodige aandacht en verzorging. Vervangen is daarom vaak geen optie. Daarnaast neemt de plaagdruk van de buxusmot af. Ook bij deze plaag zal de natuur zich aanpassen en naar een evenwicht zoeken. Veel natuurlijke vijanden leren de rups langzaam kennen.

Vrijblijvend advies:

+31 (0) 6 512 530 67

Laatste interessante items

Paleis het Loo

Paleis het Loo

De Hoveniers van Paleis het Loo en de Buxus Dokter hebben de handen in een gestoken om de buxusrups te lijf te gaan 9 augustus 2018 heeft de Buxus Dokter zijn vallen mogen plaatsen in de tuin van Paleis Het Loo.

Lees meer

Buxus Protect

Rupsen bestrijden

Contact met mij opnemen

1 + 7 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen