Gratis verzending vanaf € 50,-

Gratis verzending vanaf € 50,-

Buxussoorten die minder gevoelig zijn voor de buxusmot

hogere tolerantie voor de buxusmot

  • Datum: 30 januari 2021
  • Bron: Herplant, PCS, ILVO
  • Leestijd: 4 minuten

Uit vele waarnemingen in tuinen en kwekerijen is gebleken dat er verschil is in gevoeligheid voor aantasting door de buxusmot bij de verschillende soorten buxus. Buxus sempervirens is de meest voorkomende buxussoort in de Europese tuinen. Hij is inheems in Europa en komt van nature niet voor in Azië, het oorsprongsgebied van de buxusmot. Gebleken is dat de Aziatische buxussoorten een hogere tolerantie hebben voor de buxusmot en dus minder schade ondervinden van deze rups. Soorten die van oorsprong uit Azië komen zijn o.a.:

Buxus microphylla Rococo Buxus microphylla var. Japonica Buxus microphylla koreana

Sterke winterplant
Mensen die op zoek zijn naar een sterke wintergroene plant kunnen de volgende keuzes in overweging nemen. Ze hebben dezelfde positieve eigenschappen van de “gewone buxus”: een mooie dichte vertakking, geschikt voor elke grondsoort, zelfs dichtgeslagen grond rond nieuwbouwwijken, wintergroen, groeit langzaam, makkelijk in vorm te snoeien, de takken houden hun flexibiliteit, breken niet snel af, daarom ideaal langs stoep of weg als afscheiding, sterke wortels en onderhoudsarm. Dit zijn duurzame en toekomstbestendige alternatieven

Eigenschappen buxus microphylla Rococo
De Japanse dwergbuxus is een bodem bedekkende struik met kleine frisgroene bladeren. Langzaam groeiend. Meer breed dan hoog. Wanneer je hem niet snoeit en vrij laat groeien wordt hij mooi bossig. Geschikt voor lage hagen, lage bollen, vak beplanting, laag wolkende hagen, blokvormen. Ook solitair komt hij mooi tot zijn recht. Ook geschikt als rotsplant. Goed bestand tegen schimmel en rups. Heeft wel behoefte aan extra voeding. Soms heeft hij een bronsachtige winterverkleuring wat je kunt voorkomen door in het najaar voeding te geven.

 

Eigenschappen buxus microphylla var. Japonica
Buxus met geel groen rond blad, langzaam groeiend, groeit hoog en breed. Geschikt voor brede hagen en solitair als struik. Goed bestand tegen schimmel en rups.

 

Eigenschappen buxus microphylla koreana
Laagblijvende compacte struik. Beter bestand tegen schimmel en rups. Hij bloeit in februari al met kleine geelgroen geurende bloemen, waardoor hij ook zeer welkom is voor bijen. In deze periode is er voor bijen weinig voedsel te vinden, dus juist dan een welkome bijdrage. Soms heeft hij een lichte bronskleurige winterverkleuring. Dit is een natuurlijk proces. In het voorjaar komt de groene kleur weer terug. Wil je dit liever niet, dan kun je in het najaar wat meer voeding geven.

 

Conclusie:
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de buxusrups een grote voorliefde heeft voor de buxus sempervirens (dit is juist de soort die je in de Europese tuinen terugvindt).

Uit de praktijk en het zelfde onderzoek is gebleken dat de Aziatische soorten minder of nauwelijks zijn aangetast.

Op deze buxussoorten worden weinig levende rupsen of poppen aangetroffen. Van de aanwezige rupsen overleeft slechts een klein percentage. Dat betekent dat deze buxussoorten mooi groen blijft en je nauwelijks schade ziet van de rupsenvraat. Plant en rups zijn in evenwicht met elkaar, co-evolutie.

Hierdoor zijn deze Aziatische soorten zeer geschikt om in de tuinen te planten.

Het onderzoek is uitgevoerd in 2019 en 2020 in Belgie door Didier Hermans (Herplant), Hannne Denaeghel (PCS) en Jochem Bonte (ILVO)

Ander nieuws

Contact met mij opnemen

13 + 15 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen